Всички марки автомобили | Всички модели по марка | Ревю модели

неделя, 5 април 2009 г.

Храненето в различните етапи от живота

Кучета в зряла възраст
Кучета, хранени с пълноценни и балансирани продукти, не се нуждаят от допълнително приемане на витамини, минерали или месо.
Когато кучето достигне зряла възраст, неговите хранителни нужди се променят и то трябва да започне да приема храна, която отговаря на тези нужди. Кучетата с нормална активност, които нямат специфични нужди свързани с бременност, кърмене или здравословен проблем, трябва да приемат храна за поддържане на оптимално телесно състояние, което се характеризира с:


  • Правилни пропорции на тялото
  • Ясно оформена талия
  • Ребрата не са изпъкнали


    Кучета, хранени с пълноценни и балансирани продукти, не се нуждаят от допълнително приемане на витамини, минерали или месо. Напротив – добавките ще нарушат баланса на хранителните вещества и могат да доведат до натрупване на наднормено тегло или друг здравословен проблем. Дажбите за на кучета в зряла възраст варират в зависимост от тяхната порода, активност, метаболизъм и предпочитания на собственика. Независимо дали кучето се храни веднъж или два пъти на ден е важно да се изгради режим с определено време и място за хранене.

    Бременни и кърмещи кучета
    По време на бременност нуждата от хранителни вещества на женската нараства и приемът на храна трябва постепенно да се увеличава. Препоръчват се храни, съдържащи повече от 1600 калории на килограм и поне 21% съдържание на протеини. Дажбите трябва да се определят според желанието на самата женска. Не е необичайно за бременната женска да намали временно приема си на храна през първите три – четири седмици на бременността. Обикновено тя започва да яде повече през по-късния етап на бременността.

    След раждането, майката се нуждае дори от по-големи количества храна, за да може да кърми малките си.
    На определена възраст малките кученца се отбиват от кърмене и женската постепенно трябва да се върне към вида и количествата храна, които е приемала преди бременността.

    Отказ от храна
    Ако кучето не е претенциозно по отношение на храната, но в даден момент възникне проблема да отказва да се храни, е добре да посетите ветеринарен лекар за преглед и установяване на причината, тъй като всяко отклонение от нормалните хранителни навици може да е признак на заболяване. Понякога кучетата приемат дадена храна с охота за определен период и след това внезапно започват да се хранят с нежелание или отказват храна за няколко дни. Това най-често е в резултат от прекомерното приемане на калории, от които организма не се нуждае, и реакция за ограничаване приема на излишните калории. Както и при хората, преяждането е неприятно и за кучетата и причинява чувство на дискомфорт. Кучето просто се опитва да намали това чувство като яде по-малко.

    Преход към нова храна
    Ако поради здравословни или други причини трябва да смените хранителния режим на своето куче, направете го постепенно за период от 7 до 10 дни. Добавяйте малки количества от новата храна към тази, която кучето е свикнало да яде. Всеки ден увеличавайте количествата нова храна и намалявайте от старата. По този начин кучето по-лесно ще свикне с новия вкус и ще избегнете възникването на храносмилателни проблеми.

    Малки кученца
    На шест седмична възраст повечето кученца са готови за отбиване от бозаене. Ако са започнали да приемат твърда храна от паничката на майката, не е необичайно те сами да спрат да бозаят след четвъртата или петата седмица след раждането. Малките кученца трябва да се хранят със специално предназначени за техните нужди храни най-малко по три пъти на ден. Постепенно броят хранения може да бъде сведен до две на ден след навършване на четири-пет месечна възраст, а след осмия месец кученцата могат да се хранят и само по веднъж на ден. Прясна вода в чиста купичка трябва винаги да стои до купичката с храна, за да може кученцето да пие, когато пожелае. Ако кученцето приема трудно сухата храна, може да използвате топла вода или мляко, за да я навлажните и по този начин да окуражите малкото да се храни. Трябва да се има предвид, че млякото може да причини хранителни разстройства, ако приеманото количество е твърде голямо.

    Добре е да изградите хранителен режим на кученцето – по едно и също време и на едно и същи място. Не бива да давате на кученцето остатъци от масата или друг вид храна за хора , защото по този начин ще стимулирате “просенето” на храна и ще разглезите кучето по отношение на храната. Кучетата, които се хранят балансирано, не се нуждаят от хранителни добавки като витамини, минерали или месо.

    Възрастни кучета
    По дефиниция като възрастни се определят кучета, които са достигнали последните 25 % от очакваната им продължителност на живот. При различните породи староста се достига на различна възраст:


  • При дребните породи - над 12 години
  • При средните породи - над 10 години
  • При едрите породи - над 9 години
  • При гигантските породи над 7 години


    Основните признаци на остаряването са:


  • Промяна в теглото: отслабване или напълняване
  • Затруднено движение
  • Отслабване на зрението и слуха
  • Промени в състоянието на козината и кожата
  • Лош дъх, свързан с проблеми със зъбите и венците


    Съвременните индустриално приготвени храни за възрастни кучета предоставят всички необходими хранителни вещества в пропорции, съобразени с променените нужди на тези кучета. При възрастните кучета се наблюдава намаляване на активността и приемането на висококалорични храни, би довело до натрупване на наднормено тегло и здравословни проблеми.


    Взето от Moskow Watchdog blog



  • « Онлайн тестове за шофьори »

    01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
    25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
    37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
    49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
    61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72
    73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84
    85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96

    « Решавай онлайн тестове за шофьори »

    Още тестове
    Спонсорирани връзки