Всички марки автомобили | Всички модели по марка | Ревю модели

неделя, 5 април 2009 г.

Разходки на кучето!

За нещастие убеждението, че за доброто здраве на кучето са необходими много разходки, широко се е разпространило и наложило. Непривлекателната гледка по улицата на човек с прогизнали обувки, в студената зимна вечер, стиснал каишката на дърпащото се, уморено куче, често плаши и отблъсква много хора.

Трябва да си признаем, че и кучетата като хората се приспособяват по отношение на изискванията за движение, а да си кажем направо-нито човекът, нито кучето обичат разходките в лоши атмосферни условия. Не може обаче да не се съгласим, че някои породи, особено създадените по предназначение за лов и проследяване, няма да се чувстват добре в едно апартаментче или къщичка в града. С други думи, повечето кучета се нуждаят от активност и внимание, не само от предписаните разходки.

Въпреки че и хората, и кучетата са създадени с нуждата от движение, да извървят поне по няколко километра на ден, много хора рядко покриват този километраж и все пак са здрави. Същото е и с кучетата. Като зависими и предани същества, кучетата неотклонно ще следват стопанина си навсякъде и във всичко. Много кучета обаче преживяват доста добре с умерени движения и разходки.

Едно куче например внесено в страна с карантинна забрана, ще трябва да прекара няколко месеца в карантинен бокс, където възможностите за движения са много ограничени. И все пак от там излизат кучета в добро изложбено сътояние. В наградите на печеливши кучета, напуснали карантинните боксове непосредствно преди изложбата, това винаги се взима под внимание. В карантинния период всяко куче се радва на внимание и грижи от страна на обслужващите. Вниманието на кучетата ежедневно е активно ангажирано с движенията на персонала. Обслужването на съседни кучета също е повод за активно раздвижване на кучето. Така че дните им не са бездействие и скука и това може би е тайната да поддържат добро здраве в ограниченото пространство на карантинната кошарка.

Следователно собствениците, които не разполагат с просторно място за своето куче, но са готови да му предложат внимание и предписаните редовни разходки, спокойно биха могли да си вземат куче. Освен това те, разбира се, ще трябва да се насочат към подходящата за техните условия порода.

Съществува убеждение между собственици и между тези, които нямат куче, че е съвсем безотговорно да се развежда кучето по улиците и да му се разрешава да извършва физиологичните си нужди до входните врати на сградите. На много места собствениците на такива кучета биват глобявани. Такива разпоредби несъмнено ще се увеличават в бъдеще-и съвсем правилно.Физиологичните нужди трябва да се извършват на места-собственост на господаря на кучето или там, където собственика веднага може да почисти. Ако кучето е приучено да се изхожда в собствената градина, дневните разходки ще бъдат удоволствие и за кучето и за стопанина.

Едно ограничение, което наистина изглежда жестоко, е кучета, живеещи в апартаменти, да се лишават от излизане и разходки на открито. Дори и на най-дребното кученце трябва да се разрешава да излиза от време на време, да поседи на слънце или сянка, да потича из градинката и прочие. Кучето, развеждано с каишка, се чувства зависимо дори и при най-внимателния и грижлив стопанин. Една не голяма, добре оградена градинка предлага на кучето удоволствие и разнообразие в дневния му режим и му дава възможност да бъде независимо, а не-постоянен придатък към своя господар. Свободните и безопасни пребивавания на кучето на открито са от голяма важност за доброто физическо и психическо състояние на кучето.

Много кучета обичат да бъдат непрекъснато възпитавани, особено породите дребни териери и породите-пазачи. Те обичат да влизат навсякъде из къщата или апартамента и да се втурват в гонитбата на въображяеми нарушители. Две кучета играят заедно на тази гонитба, във взаимни борби, затова за предпочитане е хора, които имат възможност и място за още едно куче, да увеличат семейството с още един член. Кучетата са удивително приспособими. Те могат да изминават много километри в слънчев ден, а през останалото време да се задоволяват със съвсем къси разходки. Собственикът не бива да злоупотребява с това, особено когато кучето е още малко или болнаво.

Малките кученца и старите кучета със ставни заболявания не бива да се преуморяват по "разписанията" на собственика им. Някои породи като боксера, булмастифа, булдога, мопса и другите молосоиди, не трябва да бъдат натоварвани с движение в горещи и влажни дни.За такива породи горещото време е потискащо, а дългите разходки в топло време-привлекателни.


Взето от Moskow Watchdog blog



« Онлайн тестове за шофьори »

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72
73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84
85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96

« Решавай онлайн тестове за шофьори »

Още тестове
Спонсорирани връзки